Reisverhaal over de Kanaaleilanden Jersey Guernsey Herm en Sark

 
Vakantie

Informatie

Overig

Nieuwsbrief

Abonneer de Kanaaleilanden-nieuwsbrief



Vlag Guernsey

Vlag Jersey

Erna en Peter Peter Samuel en Erna Heersema bezochten 4 eilanden van de Kanaaleilanden. Peter vertelt, op geheel eigen wijze, in dit reisverhaal over hun reiservaringen. De foto's op deze pagina zijn van Erna en Peter.
Het verhaal biedt toekomstige reizigers interessante weetjes en nuttige tips.

De Kanaaleilanden bieden vooral veel variatie

Vier eilanden

Sprookjeskasteel In tien dagen hebben wij vier Kanaaleilanden bezocht. Guernsey, Herm, Sark en Jersey. Alleen het noordelijker gelegen Alderney lieten we achterwege en van de Barclay Brothers mochten we hun privé-eiland Brecqhou niet betreden. We zagen hun megalomane sprookjeskasteel met zijn kantelen vanaf de veerboot van Guernsey naar Sark aan ons oog (en aan onze neus) voorbijgaan.

Guernsey

Victor Hugo Om te beginnen waren we op Guernsey, een rots van gastvrijheid, waar 'edel klein zeevolk' leeft. Het zijn woorden van Victor Hugo, wiens granieten standbeeld in Candie Gardens staat, waar de schrijver leunend op een stok en met wapperende mantel over St. Peter Ports haven uitkijkt. Het bronsgroene standbeeld van Queen Victoria staat in zijn rug. Victor Hugo, die als balling van 1855 tot 1870 op Guernsey leefde, typeerde met de woorden streng en zachtmoedig het landschap van het westelijkste van de Kanaaleilanden.
De zuidkust is grillig met steile kliffen, die tot tientallen meters hoogte oplopen. Zacht glooiende valleien in het binnenland - met groene weggetjes, kabbelende beekjes en kleurige bloemen - dragen het stempel van zachtmoedigheid.

Sausmarez Manor We verkenden het levendige St. Peter Port en zijn haven, waar het Liberation Monument woorden van Sir Winston Churchill draagt: '… and our dear Channel Islands are also to be freed today ...'. Op elke negende mei wijst de schaduw van de obelisk precies aan hoe laat de bevrijdingstroepen zijn geland.
Op een wat grijzere dag bezochten wij het machtige Castle Cornet, dat aan de zuidelijke havenpier opdoemt en 's avonds in het licht van schijnwerpers baadt. Vlakbij startten we - op een zonniger moment - een mooie klifwandeling zuidwaarts in de richting van Fermain Point langs Fermain Bay. Als je de weg weet, kun je zo doorlopen naar Sausmarez Road in St. Martin. Hier ligt het statige Sausmarez Manor, dat al bijna duizend jaar wordt bewoond. Wij doken het zeer tot de verbeelding sprekende The Sculpture Park in en bewonderden de omvangrijke expositie van beelden in prachtige bossen, tuinen en vijvers.

Priaulx Library In St. Peter Port liepen we achter de Town Church door de markante overdekte Markthallen. We snoven ook de verstofte geur van Priaulx Library in de villa Candie House op, waarin nu een antieke schatkamer vol boeken en naslagwerken voor de eilanders zelf is gevestigd.
Natuurlijk vergaten we niet om bij het vorstelijke Hauteville House langs te gaan. Hier woonde de Franse romanschrijver Victor Hugo als balling in een drie verdiepingen tellend huis met bovenin zijn glazen werkkamer. Vanaf het dakterras kon Victor precies het huis van zijn maîtresse Juliette Drouet zien. Een vooruitziende blik kan de schrijver niet ontzegd worden. In 1870 plantte hij een eik in zijn tuin. 'Als de boom volgroeid is, dan hebben we een Verenigd Europa!', luidden zijn begeleidende woorden. Tja … wanneer zijn eiken volgroeid?
Guernsey verkennen
Met de bus Een handige manier om de kusten van Guernsey te verkennen, is de bus te nemen.
Het busstation bevindt zich in St. Peter Port op de South Esplanade, vanwaar 's zomers een lijndienst de volledige kustroute bestrijkt.
Koop een dagkaartje (kan ook in de bus zelf) en trek eropuit, in- en uitstappend waar je maar wil. Aldus trokken we het eiland rond met aan de zuidwestkust Portelet Harbour en aan de noordoostkust St. Sampson, dat ons door zijn industriële tintje minder aansprak.
Herm
Herm Op een zonnige zondag boekten we een dagtocht naar Herm. Je kunt zeggen wat je wilt, van toepassing is de uitdrukking 'klein, maar fijn'. Het eilandje is geheel te voet te bekijken, want het is slechts 2,5 km lang en 1 km breed. In die ene dag hebben we de hele kustlijn bewandeld en wat door het 'binnenland' gedwaald, waar we een fazantenechtpaar met jongen verontrustten. Bij ons in het duingebied is die diersoort uitgestorven (leve de vos).
Met het veerbootje van Travel Trident ben je in twintig minuten bij aanlegplaats Rosière Landing Steps, die vlakbij Herms enige hotel 'White House' ligt. Tot de Tweede Wereldoorlog was dit het woonhuis van ene Lord Perry, die met aandelen Ford een vermogen wist te vergaren. Ik meen zelfs dat hij een (mislukte) poging heeft gedaan om het T-Fordje op Herm te introduceren. Het is maar goed dat hem dit niet is gelukt.
Stap je van de boot de traptreden op (alleen bij eb te doen) en loop je het poortje onderdoor, dan kun je met recht zeggen: 'Herm Island, Paradise Found'.

Het piepkleine buureilandje Jethou mag je niet betreden, want ook dat is in particuliere handen. Vanaf de boot kun je wel de ontzagwekkende Devil's Hole zien, een grot waar smokkelaars in de 18e eeuw hun buit verstopten. In verband met het getijdeverschil - eb en vloed kunnen wel tien meter verschil maken - moesten we voor de terugtocht van Herm naar Guernsey in de Harbour aan boord stappen, op een andere plek dan bij aankomst.
Sark
Sark met de tractor Heb je de smaak van 'hop on, hop off' eenmaal te pakken, mag je een bezoek aan Sark niet nalaten. Dagelijks, behalve op zondag, varen er boten van 'Isle of Sark'.
Wij boekten een dagretour om deze 'wereld van dieven en moordenaars, van plunderaars en piraten' te beleven. Zo ongeveer typeerde de vermaarde schrijver Rabelais beide eilanden Sark en Herm in zijn Pantagruel (1532). Van deze karakteristiek merkten we niets, wel werden we ons bewust dat we 'in de tijd terug gingen'. Alleen al omdat er - net als op Herm - geen auto's rijden, slechts paard-en-wagens en wat tractoren. Sark herbergt wel veel fietsers, in tegenstelling tot Herm, waar geen fiets-, maar alleen wandelpaden zijn.

Seigneurie Sark Wandelen dus, vanaf aankomst met de boot in tien minuutjes over het wandelpad door een groene jungle naar boven. Je hoort paard-en-wagens en tractoren over de bredere, steile weg volgeladen met passagiers en bagage naar boven tuffen. Eenmaal bovenop The Hill, met de Avenue als hoofdstraat, ben je op het plateau dat Sark is.
Wij begaven ons ondanks wat regen naar de Seigneurie, het woonhuis van de Seigneur, de hoofdman van een feodaal systeem dat tot 2006 nog bestond. Hij was de enige die het privilege genoot er een duiventil op na te mogen houden. Het huis is niet toegankelijk, maar de ommuurde tuinen wel. En die werden uitermate goed verzorgd. Wij troffen er twee hardwerkende dames, die in regenpakken afwisselend op hun knieën en voorover gebukt onkruid wiedden, en de bloemen en planten verzorgden. Ze waren verheugd ons te woord te kunnen staan, dan konden zij de rug ten minste even strekken. Uit hun mond vernamen wij de grillen van de Barclay Brothers, die op Sark alles opkopen wat van hun gading is. Van stukken bloemrijk land tot en met hotels. Ach ja, sommige mensen hebben nooit genoeg. Wij kregen van de schitterende tuinen geen genoeg, maar trokken toch nog even verder.

La Coupee Eenmaal op Sark moesten we immers zelf constateren dat het eigenlijk twee eilandjes zijn. Dus wandelden we van Big of Greater Sark naar Little Sark. Die twee zijn met elkaar verbonden door La Coupée. Deze smalle rotsrug rijst zo'n zestig meter boven zee op. Het betonnen pad, inmiddels beschermd door leuningen (vroeger niet), biedt een fraai uitzicht op de woeste kliffen en de zee.
Aan de oude zilvermijn van Little Sark zijn we niet toegekomen.
Na een hapje eten in het Guesthouse aanvaardden we de terugweg met een laaggeprijsd afsluitend drankje in Fisherman´s Bar.
Jersey
Jersey Het slot van ons bezoek aan de Kanaaleilanden lag op Jersey, dat we binnen een uur met de reusachtige veerboot van Condorferries bereikten. 'Charmant en schitterend eiland', om Victor Hugo er nogmaals bij te halen. 'Aan de horizon Frankrijk als een wolk en de toekomst als een droom'.

Liberation Square Jersey is tweemaal zo groot als Guernsey, de hoofdstad St. Helier (30.000) heeft tweemaal zoveel inwoners als St. Peter Port en Jerseys hoofdstedelijke haven is ook minstens dubbel zo groot en verder van het stadscentrum verwijderd. Daarmee is de kleinschalige rust, die wij op Guernsey als prettig ervoeren, op Jersey ver te zoeken, laat staan hoe dat in de zomermaanden is.
St. Helier zelf is al hectisch. De stad bloeit en bouwt, King Street en Queen Street zijn drukke onderdelen van deze winkelhoofdstad. Om ons aan horden keurig geklede mensen, haastig op weg naar werk, supermarkt of thuis te onttrekken, namen we plaats op een bankje bij Liberation Square. Hier troffen we een oase van rust te midden van het drukke stadsverkeer en genoten we van uitzicht op de Albert Haven.

Central Market Natuurlijk bezochten wij in St. Helier de Central Market met zijn glazen koepel en fontein.
De koninklijke burcht Elizabeth Castle, gelegen in de baai van St. Helier, sloegen we over. Militaire geschiedenis spreekt ons wat minder aan.
Ook hier kochten we een dagkaart bij het busstation. Een uiterst vriendelijke mevrouw legde ons geduldig uit hoe het 'busboekje' in elkaar steekt. Handig om bij je te hebben - met routes en rijtijden - want op Jersey moet je steeds op andere buslijnen overstappen om de gehele kustlijn van het eiland te kunnen ronden.

Glass Church We startten met een eerste uitstap in Millbrook, waar de Glass Church of St. Matthew´s Church ook wel de 'glazen kerk' wordt genoemd. Van buiten niet zo heel bijzonder, van binnen voorzien van glaswerk naar ontwerpen van de beroemde Parijse art-décokunstenaar René Lalique. In het binnenvallende zonlicht stralen de glazen kerkengelen in al hun schoonheid.
We rondden de zuidwestelijke punt bij La Pulente, waar de Corbière Walk langs Corbières Lighthouse leidt, waar de indrukwekkende martellotoren La Rocco Tower bij eb te voet is te bereiken, waar een zonsondergang meer dan de moeite waard moet zijn (geen tijd voor), en waar zich The Newall Murders hebben voltrokken, een afgrijselijke moordzaak die de gemoederen op Jersey eind vorige eeuw jarenlang bezig hield.

Devil's Hole Met uitzicht op St. Ouen´s Bay reden we langs het Military Museum en Jersey Pearl (enorme collectie sieraden met parels), die we beide niet bezochten, om via de noordkust een uitstapje naar Devil´s Hole (nog zo'n duivels gat dus) te maken. Dit 'Hole' op Jersey is een flink gat in het gesteente, waar het zeewater zich met een gorgelend geluid laat horen. Bij de wandeling erheen heb je een spectaculair uitzicht op de kliffen. Onderweg staat in een meertje een meer dan levensgrote duivelsfiguur. De Devil's Bar voorzag ons van een puike visschotel, waar ik een Breda-biertje aan toevoegde (op Guernsey gebrouwen, niet meer in Breda) en 'little devils' (kinderen) hun eigen speelhoekje genoten.

Van Devil´s Hole bracht de bus ons tot de tuin voor dieren van Durrell Wildlife Conservation Trust, het centrum voor met uitsterven bedreigde diersoorten. De 'heilige koe' viel hier niet onder. Het parkeerterrein stond overvol met auto´s van bezoekers. Voor ons is al dat blik nooit een uitnodiging om naar binnen te gaan.

Bonne Nuit Bay Wij wandelden door naar Bonne Nuit Bay, waar een allerlieflijkst haventje heerlijke rust uitstraalde. Dwars door de natuur kronkelt van deze 'Goede-nacht-baai' een pad tussen gaspeldoornstruiken langs kromgegroeide eikenbomen naar Rozel in het noordoosten. Hier liepen vroeger smokkelroutes, waar wij (helaas) niet aan toe kwamen.
Het was steeds puzzelen welke bus we op welk tijdstip moesten of konden enteren, uiteindelijk maakten we onze één na laatste stop in Gorey, waar Mont Orgueil Castle (Gorey Castle) hoog bovenuit torende. Veel trappen naar boven en je hebt er een fantastische plek om de wijde omtrek te observeren. Eenmaal boven lijkt het een doolhof, maar je kunt de weg naar de uitgang niet kwijtraken. Je hoeft alleen maar omlaag te gaan.
In Gorey Harbour - Jerseys tweede haven - staan pastelkleurige huisjes langs de kaai. Van deze haven varen veerboten naar het Franse Normandië.

Gorey Castle We hadden geluk. Aan het eind van de middag rijden bussen van Gorey naar St. Helier om het kwartier. In een kwartiertje rondden we de zuidoostkust om ons weer in de levendige drukte van de hoofdstad onder te dompelen. Tijd voor onze laatste nacht op de Kanaaleilanden, alvorens Blue Islands ons in volle zon via Guernsey weer naar huis zou brengen.
En wat lag met name Sark er onder een helderblauwe hemel schitterend bij. We meenden zelfs een van de Barclay Brothers achter een venster van zijn paleis te zien staan. Maar of het David of Frederick was?

Tekst: Peter Samuel, Limmen
Foto's: Erna Heersema & Peter Samuel, Limmen

Lees meer reiservaringen van Peter Samuel in zijn weblogs:
petersamuel.reislogger | petersamuel.blogspot

  



Links - Contact - Disclaimer-Privacy-Copyright - © Copyright Kanaaleilanden.net

 
Meer informatie
► Algemene info Kanaaleilanden

► Guernsey
► Candie Gardens
► Castle Cornet
► Fort Grey
► Guernsey Museum
► Hauteville House
► Little Chapel
► Pembroke Bay
► Saint Peter Port
► Sausmarez Manor
► Stranden Guernsey

► Jersey
► Battle of Flowers
► Elizabeth Castle
► Glass Church
► Hamptonne Country Life Museum
► Jersey Museum
► Jersey Pottery
► Jersey Zoo
► La Corbière
► Liberation Square
► Maritime Museum
► Saint Helier
► Tapestry Gallery

► Seigneurie Gardens Sark

► Reisverhaal Guernsey Jersey Herm en Sark
► Reisverhaal Veteran Rally Jersey en Guernsey

► Video's




advertentie

Reisverslagen
Informatie van derden (zoals reisverslagen en interviews) wordt onverkort en ongewijzigd geplaatst.
De gegeven informatie is uitsluitend de mening van de vermelde auteur en niet automatisch de mening van deze website.
Er is geen garantie dat anderen dezelfde positieve of negatieve ervaringen opdoen.
De gegeven informatie kan niet door deze website gecontroleerd worden.